Namaz Vakitleri

9 Zilka'de 1445
17 Mayıs 2024
İmsak
03:51
Güneş
05:38
Öğle
13:05
İkindi
17:01
Akşam
20:23
Yatsı
22:02
Detaylı Arama

Tebük Seferi ve Allah'ın Sevdiği Kul Olmak (Sorular ve Cevaplar)

Prof. Dr. Mahmud Es'ad COŞAN

27 Şa'bân 1418 / 27.12.1997
Avustralya

Açıklama

Hocamız, Gönül dostumuz, Mürebbi'miz Prof. Dr. Mahmud Es’ad COŞAN’ın, yurt içinde ve yurt dışında verdiği konferanslar, açılış ve kapanış konuşmalarından oluşmaktadır.

Peygamber (s.a.s.) Efendimiz’in yolunu insanlara anlatmaya çalışan hocamızın muhtelif yerlerde/ülkelerde yapmış oldukları konuşmalardan oluşmaktadır. Konuşmalarda genellikle önce İslâm’ın hak ve gerçek olduğu, büyüklüğü ortaya konuluyor ve İslâm’ın prensipleri hakkında genel bilgiler veriliyor. Geçmiş ümmetlerin kitaplarında Peygamber Efendimiz’le ilgili haberler olduğu ifade ediliyor. Sonra Peygamber (s.a.s.) Efendimiz’in ahlâkı ve bazı güzel ahlâklar anlatılıyor. Peygamber Efendimiz’e en güzel şekilde uymanın yolu olan, ihsân yolu olan tasavvuf üzerinde duruluyor. Nefsi terbiye etmek, güzel ahlâk sahibi olmak için neler yapmak gerektiği anlatılıyor. Zikir ve zikrin usûlü hakkında bilgiler veriliyor. En son bölümde ise, tebliğ ve irşad çalışmalarının önemi üzerinde duruluyor, herkesin İslâm’a hizmet etmesi gerektiği vurgulanıyor.

COŞAN, muhtelif sempozyum ve anma programlarında pek çok muhterem zat hakkında konuşmalar yapmıştır. Hakkında konuşma yaptığı kimseler arasında Hz. Ali (r.a.), Ebû Eyyûb el-Ensârî (r.a.), İmâm-ı Âzam, Ahmed-i Yesevî, Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî, Hacı Bektâş-ı Velî ve Yunus Emre vardır.

Hatırasına sempozyum ve çeşitli programlar tertip ettirdiği şahsiyetler arasında Ahmed-i Yesevî, Ahmed Ziyâüddîn-i Gümüşhânevî, Zâhid-i Kevserî, Çırpılarlı Ali Efendi, Necip Fazıl Kısakürek ve Ali Yakup Cenkçiler bulunmaktadır. Keza Mehmed Zahid Efendi, hocası Necati Lugal, Ali Yakup Cenkçiler ve Muammer Dolmacı hakkında da bağımsız yazılar kaleme almıştır.

Konuşma Metni

Melbourne'da müslüman Arnavutların bazıları ölülerini tabutla gömüyorlar, bunun İslâm'da yeri nedir?

Melbourne'da müslüman Arnavutların bazıları ölülerini tabutla gömüyorlar, bunun İslâm'da yeri nedir?

Tabutla gömmek diye bir şey yok. Tabutu kim bulmuş ki tabutla gömecek.Tabutla gömmek diye bir şey yok. Tabutu kim bulmuş ki tabutla gömecek. Tabut mecburiyeti yok yalnız kefen mecburiyeti var.Tabut mecburiyeti yok yalnız kefen mecburiyeti var. Eski zamanda geride kalanlar kefen olmadığı zaman ölünün üstüne elbisesini örterdi.Eski zamanda geride kalanlar kefen olmadığı zaman ölünün üstüne elbisesini örterdi. Bazen elbise de kısa olurdu. Başını ötse ayağı açık kalırdı, ayağını örtse başı açık kalırdı. Bazen elbise de kısa olurdu. Başını ötse ayağı açık kalırdı, ayağını örtse başı açık kalırdı. Bir örtüyle örtülecek o kadar. Öyle tabut mecburiyeti yoktur.Bir örtüyle örtülecek o kadar. Öyle tabut mecburiyeti yoktur. Kadınlar için tabutuyla gömülse daha iyi olur.Kadınlar için tabutuyla gömülse daha iyi olur. Tabutun içinden çıkartılmadan, vücudunun şekli belli olmadan gömülmüş olur diyeTabutun içinden çıkartılmadan, vücudunun şekli belli olmadan gömülmüş olur diye tabutuyla gömülse olur demişler ama tabula gömmek mecburiyeti yok.

tabutuyla gömülse olur demişler ama tabula gömmek mecburiyeti yok.

Aile içinde huzursuzluk ve mutsuzluğa karşı öneri nedir?

Aile içinde huzursuzluk ve mutsuzluğa karşı öneri nedir?

Sabır ve dervişlik. Her şeyin ilacı sabırdır. Sabır ve dervişlik. Her şeyin ilacı sabırdır. Benim eczanemde sıra sıra büğyüklü küçüklü şişeler var. Hepsi sabır.Benim eczanemde sıra sıra büğyüklü küçüklü şişeler var. Hepsi sabır. Hepsinin içinde ilaç bir tane; sabır. Sabır ve dervişlik.Hepsinin içinde ilaç bir tane; sabır. Sabır ve dervişlik. Sabır ve dervişlik oldu mu her lşey düzelir.

Sabır ve dervişlik oldu mu her lşey düzelir.

Rukye ne demektir? İslam'da muskanın yeri nedir?

Rukye ne demektir? İslam'da muskanın yeri nedir?

Rukye, insanın hastalığı tedavbi olsun diye yazılan muskadır. Rukye, insanın hastalığı tedavbi olsun diye yazılan muskadır. Tedaviye yarayan yazıya, muskaya rukye derler.Tedaviye yarayan yazıya, muskaya rukye derler. Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem Efendimiz hastanınPeygamber sallallahu aleyhi ve sellem Efendimiz hastanın iyi olması için çeşitli şekillerde tavsiyelerde bulunmuştur. Bazen dua tavsiye etmiştir. iyi olması için çeşitli şekillerde tavsiyelerde bulunmuştur. Bazen dua tavsiye etmiştir. Şu duayı okuyun şöylr olur, böyler olur diye... Bazaen elini koyup dua etmiştir. Şu duayı okuyun şöylr olur, böyler olur diye... Bazaen elini koyup dua etmiştir. Mesela bazen demiştir ki: "Hasta olan kimse, hasta olan yerine elinizi koyun, yedi defaMesela bazen demiştir ki: "Hasta olan kimse, hasta olan yerine elinizi koyun, yedi defa "Es-elullahe'l azîm rabbe'l ârşi'l azîm en-yeşfike. " deyin."Es-elullahe'l azîm rabbe'l ârşi'l azîm en-yeşfike. " deyin. Buna benzer çeşitli tedavi şekilleri vardır. İslâm'da tedavi olur.

Buna benzer çeşitli tedavi şekilleri vardır. İslâm'da tedavi olur.

el-Fâtiha…

el-Fâtiha…

Konuşma Hakkında
Tema 1
Tema 2