Namaz Vakitleri

9 Zilka'de 1445
17 Mayıs 2024
İmsak
03:51
Güneş
05:38
Öğle
13:05
İkindi
17:01
Akşam
20:23
Yatsı
22:02
Detaylı Arama

1990 Mehmed Zahid Kotku Hocamızın Hatırasına: İlmî Mirası ve Etkisi

Prof. Dr. Mahmud Es'ad COŞAN

23 Rebîü'l-Âhir 1411 / 11.11.1990
İstanbul

Açıklama

Hocamız, Gönül dostumuz, Mürebbi’miz Prof. Dr. Mahmud Es’ad COŞAN, muhtelif sempozyum ve anma programlarında pek çok muhterem zat hakkında konuşmalar yapmıştır.

Hakkında konuşma yaptığı kimseler arasında Hz. Ali (r.a.), Ebû Eyyûb el-Ensârî (r.a.), İmâm-ı Âzam, Ahmed-i Yesevî, Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî, Hacı Bektâş-ı Velî ve Yunus Emre vardır.

Hatırasına sempozyum ve çeşitli programlar tertip ettirdiği şahsiyetler arasında Hocamız Mehmed Zahid-i Bursevî (Mehmed Zahid KOTKU) hazretlerinin yanı sıra Ahmed-i Yesevî, Ahmed Ziyâüddîn-i Gümüşhânevî, Zâhid-i Kevserî, Çırpılarlı Ali Efendi, Necip Fazıl Kısakürek ve Ali Yakup Cenkçiler de bulunmaktadır.

Konuşma Metni

Çok değerli büyüklerim! Çok aziz ve çok kıymetli misafirlerimiz, değerli kardeşlerimiz! Çok değerli büyüklerim!

Çok aziz ve çok kıymetli misafirlerimiz, değerli kardeşlerimiz!

Hocamız'ın yâdı münasebetiyle tertiplemiş olduğumuz sempozyuma, huzurlarınızla şeref verdiniz!Hocamız'ın yâdı münasebetiyle tertiplemiş olduğumuz sempozyuma, huzurlarınızla şeref verdiniz! Şükran doluyum. Teşekkürlerimi, duygularımı ifade etmeye kelimeler yetmiyor…Şükran doluyum. Teşekkürlerimi, duygularımı ifade etmeye kelimeler yetmiyor… Allah hepinizden razı olsun! Hepinizin ecrini gayb hazinelerinden, O ihsan eylesin! Allah hepinizden razı olsun! Hepinizin ecrini gayb hazinelerinden, O ihsan eylesin!

Toplantıyı fikirleriyle, bilimsel araştırmalarıyla, tebliğleriyle,Toplantıyı fikirleriyle, bilimsel araştırmalarıyla, tebliğleriyle, tam bir ilim ziyafeti hâline getirmiş olan değerli konuşmacıları, candan tebrik ederim! tam bir ilim ziyafeti hâline getirmiş olan değerli konuşmacıları, candan tebrik ederim!

Toplantımız münasebetiyle, Türkiye çapında, herkesin ilgisine mazhar olduk.Toplantımız münasebetiyle, Türkiye çapında, herkesin ilgisine mazhar olduk. Allah'a hamd ü senâlar olsun! Bu ilgilerin bazısı menfî de olsa,Allah'a hamd ü senâlar olsun! Bu ilgilerin bazısı menfî de olsa, -herhalde tasavvufî ahlâkın gereği- onlara da en güzel duygularımızı arz ediyoruz. -herhalde tasavvufî ahlâkın gereği- onlara da en güzel duygularımızı arz ediyoruz.

"Yanlış düşünmeler izale olsun, gerçekler yörüngelerine otursun." diye bir hatırlatma yapmak istiyorum."Yanlış düşünmeler izale olsun, gerçekler yörüngelerine otursun." diye bir hatırlatma yapmak istiyorum. Geçen seneki [Mehmed Zahid Kotku] Hocamız'ı anma toplantısı da,Geçen seneki [Mehmed Zahid Kotku] Hocamız'ı anma toplantısı da, 11 Kasım Cumartesi gününe rast gelmiş. 11 Kasım Cumartesi gününe rast gelmiş.

Demek ki Cumartesilerin, Pazarların münasip olduğunun, geçen seneden de delili var.Demek ki Cumartesilerin, Pazarların münasip olduğunun, geçen seneden de delili var. Önümüzdeki sene sağ olursak, yine, -bilmiyorum;Önümüzdeki sene sağ olursak, yine, -bilmiyorum; bu 13 Kasıma en yakın cumartesi, pazar hangi rakamı taşıyacak?- o tarihte inşaallah, bu 13 Kasıma en yakın cumartesi, pazar hangi rakamı taşıyacak?- o tarihte inşaallah, belki oraya gelinceye kadar -Mazhar Bey'in temenni ettiği gibi- müteaddit, böyle güzel toplantılar yapılır.belki oraya gelinceye kadar -Mazhar Bey'in temenni ettiği gibi- müteaddit, böyle güzel toplantılar yapılır. O zaman da belki 13'ü olacak, -takvime bakmadım- belki 9'u olacak. O zaman da belki 13'ü olacak, -takvime bakmadım- belki 9'u olacak.

Bizi tenkit edenlere de hüsnüniyetimizi arz ediyoruz. Bilsinler, yanılgıya düşmesinler! Bizi tenkit edenlere de hüsnüniyetimizi arz ediyoruz. Bilsinler, yanılgıya düşmesinler!

"Şu taşlarda bir hatıra kalsın." diye, üç âyet-i kerîmeyi okumak istiyorum. "Şu taşlarda bir hatıra kalsın." diye, üç âyet-i kerîmeyi okumak istiyorum.

Bismillâhirrahmânirrahîm. Bismillâhirrahmânirrahîm.

Yâ ehle'l kitâb! Lâ tağlû fî dîniküm ve lâ tekûlû ala'llâhi ille'l-hak.Yâ ehle'l kitâb! Lâ tağlû fî dîniküm ve lâ tekûlû ala'llâhi ille'l-hak. İnneme'l Mesîhu Îse'bnü Meryeme Resûlullâhi ve kelimetüh.İnneme'l Mesîhu Îse'bnü Meryeme Resûlullâhi ve kelimetüh. Elkâhâ ilâ Meryeme ve rûhun minhü, fe-âminû billâhi ve Rusülih.Elkâhâ ilâ Meryeme ve rûhun minhü, fe-âminû billâhi ve Rusülih. Ve lâ tekûlû selâsetün intehû hayran leküm.Ve lâ tekûlû selâsetün intehû hayran leküm. İnnema'llâhu ilâhun vâhid, sübhânehû en yekûne lehû veled.İnnema'llâhu ilâhun vâhid, sübhânehû en yekûne lehû veled. Lehû mâ fi's-semâvâti ve mâ fi'l-ard. Ve kefâ billâhi vekîlâ. Lehû mâ fi's-semâvâti ve mâ fi'l-ard. Ve kefâ billâhi vekîlâ.

"Ey ehli kitap!"Ey ehli kitap! Ey kendilerine, Allah'ın rahmeti eseri Peygamber gönderdiği, kitap indirdiği kavimler!" Ey kendilerine, Allah'ın rahmeti eseri Peygamber gönderdiği, kitap indirdiği kavimler!"

Lâ tağlû fî dîniküm.Lâ tağlû fî dîniküm. "Dininizde huluvve satmayınız, taşkınlığa düşmeyiniz, şaşırmayınız, sapıtmayınız!"Dininizde huluvve satmayınız, taşkınlığa düşmeyiniz, şaşırmayınız, sapıtmayınız! Ve lâ tekûlu ala'llâhi ille'l-hak.Ve lâ tekûlu ala'llâhi ille'l-hak. "Allahu Teâlâ hakkında, gerçek dışı bir söz söylememeye dikkat ediniz!" "Allahu Teâlâ hakkında, gerçek dışı bir söz söylememeye dikkat ediniz!"

O'nun kulusunuz, O'na intisabı iddia ediyorsunuz, O'na kulluktan dem vuruyorsunuz,O'nun kulusunuz, O'na intisabı iddia ediyorsunuz, O'na kulluktan dem vuruyorsunuz, Onun için ibadet ettiğinizi söylüyorsunuz, Onun için mabed yaptığınızı söylüyorsunuz.Onun için ibadet ettiğinizi söylüyorsunuz, Onun için mabed yaptığınızı söylüyorsunuz. Allah'a, layık olmadığı sözü isnat etmeyin! Allah'a, layık olmadığı sözü isnat etmeyin!

İnneme'l-Mesîhu Îse'bnü Meryeme Resûlullâh.İnneme'l-Mesîhu Îse'bnü Meryeme Resûlullâh. "İsa aleyhisselam, Allah'ın diğer, bütün Peygamberleri gibi başımızın tacıdır. "İsa aleyhisselam, Allah'ın diğer, bütün Peygamberleri gibi başımızın tacıdır. Ama Allah'ın Resulü'dür, kuludur!" Ama Allah'ın Resulü'dür, kuludur!"

Kelimetühû elkâhâ ilâ Meryeme. "Meryem anamıza, ilkâ ettiği kelimesidir." Kelimetühû elkâhâ ilâ Meryeme. "Meryem anamıza, ilkâ ettiği kelimesidir."

Kün feyekûn emri ile babasız dünyaya gelmiş, bir mübarek zât-ı muhteremdir.Kün feyekûn emri ile babasız dünyaya gelmiş, bir mübarek zât-ı muhteremdir. Allah'ın bir peygamberidir. Allah'ın bir peygamberidir.

Fe-âminû billâhi ve Rusülihî.Fe-âminû billâhi ve Rusülihî. "Ey ehli kitap! Allah'a iman edin, Allah'ın bütün Peygamberlerine iman edin!" "Ey ehli kitap! Allah'a iman edin, Allah'ın bütün Peygamberlerine iman edin!"

Birisine, size gelene iman edip de ötekileri bırakmayın,Birisine, size gelene iman edip de ötekileri bırakmayın, mahvolursunuz, kahrolursunuz, perişan olursunuz. İnadı bırakın, ısrarı bırakın. mahvolursunuz, kahrolursunuz, perişan olursunuz. İnadı bırakın, ısrarı bırakın.

Ve lâ tekûlû selâsetün. "Nerden çıkardınız bu üçlemeyi, teslisi? Bırakın bu üçlemeyi! Üç demeyin!"Ve lâ tekûlû selâsetün. "Nerden çıkardınız bu üçlemeyi, teslisi? Bırakın bu üçlemeyi! Üç demeyin!" İnnema'llâhu ilâhün vâhid. "Allahu Teâlâ hazretleri tektir. Vahid'tir." İnnema'llâhu ilâhün vâhid. "Allahu Teâlâ hazretleri tektir. Vahid'tir."

Eşi, şeriki, naziri, misâli, oğlu yoktur. Eşi, şeriki, naziri, misâli, oğlu yoktur.

İntehû hayran lekum. "Vazgeçin bu davadan, bu boş iddiadan, yalan yanlış faraziyelerden, nazariyelerden."İntehû hayran lekum. "Vazgeçin bu davadan, bu boş iddiadan, yalan yanlış faraziyelerden, nazariyelerden." Bu sizin için daha hayırlı olacak. Dünyada da hayırlı olacak, âhirette de hayırlı olacak. Bu sizin için daha hayırlı olacak. Dünyada da hayırlı olacak, âhirette de hayırlı olacak.

Sübhânehû en yekûne lehû veled. "Kâinatın sahibi Allahu Azîmüşşân, evlat edinmekten münezzehtir." Sübhânehû en yekûne lehû veled. "Kâinatın sahibi Allahu Azîmüşşân, evlat edinmekten münezzehtir."

Şânı, sizin isnat ettiğiniz iftiralardan, yalanlardan, müberrâ ve muallâdır. Şânı, sizin isnat ettiğiniz iftiralardan, yalanlardan, müberrâ ve muallâdır.

Lehû mâ fi's-semâvâti ve mâ fi'l-ard.Lehû mâ fi's-semâvâti ve mâ fi'l-ard. "Yerlerin, göklerin varlıkları; hepsi O'nun yaratığı ve O'nun kuludur.""Yerlerin, göklerin varlıkları; hepsi O'nun yaratığı ve O'nun kuludur." Ve kefâ billâhi vekîlâ. "Vekil olarak Allah yeter!" Ve kefâ billâhi vekîlâ. "Vekil olarak Allah yeter!"

Kabul eden eder; tebliğ edenin vekili Allahu Teâlâ hazretleridir. Acaba bu haç nereden çıktı? Kabul eden eder; tebliğ edenin vekili Allahu Teâlâ hazretleridir. Acaba bu haç nereden çıktı?

Bismillâhirrahmânirrahîm. Bismillâhirrahmânirrahîm.

Ve kavhilim innâ katelne'l-Mesîhe Îse'bne Meryem.Ve kavhilim innâ katelne'l-Mesîhe Îse'bne Meryem. "Onların; 'Biz Mesih, Meryem'in oğlu İsa'yı öldürdük!' demeleri yalanına, iddiasına gelince.""Onların; 'Biz Mesih, Meryem'in oğlu İsa'yı öldürdük!' demeleri yalanına, iddiasına gelince." Ve mâ katelûhü ve mâ salehûhu. Ve lâkin şubbihe lehüm. Ve mâ katelûhü ve mâ salehûhu. Ve lâkin şubbihe lehüm. "Onu öldürmediler ki onu asmadılar ki bunun hakkı olsun, aslı esası olsun!" "Onu öldürmediler ki onu asmadılar ki bunun hakkı olsun, aslı esası olsun!"

İlimden sonra cehalete, nurdan sonra zulmete düşülür mü? İlimden sonra cehalete, nurdan sonra zulmete düşülür mü?

Yazık değil mi insanlığın yüzyıllar sonra kazandığıYazık değil mi insanlığın yüzyıllar sonra kazandığı büyük merhaleleri tekrar inkâr edip geriye düşmek... büyük merhaleleri tekrar inkâr edip geriye düşmek...

Acaba Hz. İsa razı mı? Acaba Hz. İsa razı mı?

Hz. İsa aleyhisselam hıristiyanların bu iddialarından razı mı? Hz. İsa aleyhisselam hıristiyanların bu iddialarından razı mı?

Ve iz kala'llâhu. "Ey Resûlüm! Hatırla o zamanı ki hatırlat, yâda gelsin, herkes bilsin." Ve iz kala'llâhu. "Ey Resûlüm! Hatırla o zamanı ki hatırlat, yâda gelsin, herkes bilsin."

Yâ İse'bne Meryem. "Yâ İsa! Ey pâk Meryem'in oğlu pâk İsa."Yâ İse'bne Meryem. "Yâ İsa! Ey pâk Meryem'in oğlu pâk İsa." E ente kulte li'n-nâsi't-tehizûnî ve ümmiye ilâheyni min dûni'llâh. E ente kulte li'n-nâsi't-tehizûnî ve ümmiye ilâheyni min dûni'llâh. "'Beni ve anamı ilah edinin.' diye, sen mi söyledin bu insanlara." "'Beni ve anamı ilah edinin.' diye, sen mi söyledin bu insanlara."

Sen mi öyle tebliğ ettin onlara? Sen mi Allah'ın emirlerini onlara öyle naklettin?Sen mi öyle tebliğ ettin onlara? Sen mi Allah'ın emirlerini onlara öyle naklettin? Sen mi o bilgiyi onlara öğrettin? Sen mi o bilgiyi onlara öğrettin?

Min dûni'llâh.Min dûni'llâh. "'Allah'ı bırakın da beni -ve İsa- annemi ilah edinin.' diye sen mi kendini ön plana çıkardın?"'Allah'ı bırakın da beni -ve İsa- annemi ilah edinin.' diye sen mi kendini ön plana çıkardın? Kâle Sübhâneke. "Yâ Rabbi! Olur mu hiç? Öyle bir sözü der miyim? Kâle Sübhâneke. "Yâ Rabbi! Olur mu hiç? Öyle bir sözü der miyim? Ben senin kulunum ve senin elçinim. Seni her türlü noksandan, her türlü nakisadan,Ben senin kulunum ve senin elçinim. Seni her türlü noksandan, her türlü nakisadan, senin şanına yakışmayacak, sana izafe edilen her türlü sözden, tenzih ederim." senin şanına yakışmayacak, sana izafe edilen her türlü sözden, tenzih ederim."

"Sen muallâsın, münezzehsin, müberrâsın yâ Rabbe'l-âlemin!" "Sen muallâsın, münezzehsin, müberrâsın yâ Rabbe'l-âlemin!"

Mâ yekûnü li en ekûle mâ leyse lî bi-hak.Mâ yekûnü li en ekûle mâ leyse lî bi-hak. "Hakkım olmayan bir şeyi söylemek bana yaraşmaz! Benim yapacağım iş değil! "Hakkım olmayan bir şeyi söylemek bana yaraşmaz! Benim yapacağım iş değil! Böyle bir şey yapmış olmam mümkün değil!"Böyle bir şey yapmış olmam mümkün değil!" İn küntü kultühû fe-kad alimteh. "Zaten ben böyle bir şey söylemiş olsaydım -Yâ Rabbi!İn küntü kultühû fe-kad alimteh. "Zaten ben böyle bir şey söylemiş olsaydım -Yâ Rabbi! Senin sorguya suale hacetin yok ki- sen bilirdin!" Senin sorguya suale hacetin yok ki- sen bilirdin!"

Her yerde hâzır ve nâzırsın, her şeyi bilirsin, her şeye kudretin yeter. Her yerde hâzır ve nâzırsın, her şeyi bilirsin, her şeye kudretin yeter.

Ta'lemü mâ fî nefsî ve lâ a'lemü mâ fî nefsik. İnneke ente allâmü'l-ğuyûb.Ta'lemü mâ fî nefsî ve lâ a'lemü mâ fî nefsik. İnneke ente allâmü'l-ğuyûb. "Sen benim her hâlimi, her şeyimi bilirsin, içimi dışımı bilirsin."Sen benim her hâlimi, her şeyimi bilirsin, içimi dışımı bilirsin. Ben senin hiçbir şeyini bilmem, zâtını bilmem yâ Rabbi! Sen gaybları bilicisin!" Ben senin hiçbir şeyini bilmem, zâtını bilmem yâ Rabbi! Sen gaybları bilicisin!"

Bismillâhirrahmânirrahîm. Bismillâhirrahmânirrahîm.

Velev tekavvele aleynâ be'dal ekâvîl. Leehaznâ minhü bi'l-yemîn. Sümme le-kata'nâ minhü'l-vetîn.Velev tekavvele aleynâ be'dal ekâvîl. Leehaznâ minhü bi'l-yemîn. Sümme le-kata'nâ minhü'l-vetîn. "Eğer Peygamber Efendimiz bize, şânımıza uygun düşmeyen, "Eğer Peygamber Efendimiz bize, şânımıza uygun düşmeyen, gerçeklere muhalif, hilâf-ı hakîkat, birtakım sözler isnat edip söylemiş olsaydı,gerçeklere muhalif, hilâf-ı hakîkat, birtakım sözler isnat edip söylemiş olsaydı, müthiş bir şekilde cezalandırırdık! Alırdık kudret elimizle, damarlarını koparırdık!" Söylemez! müthiş bir şekilde cezalandırırdık! Alırdık kudret elimizle, damarlarını koparırdık!"

Söylemez!

Allah'ın peygamberleri, Allah'ın seçkin kullarıdır; günahtan münezzehtir, hatadan mahfuzdur.Allah'ın peygamberleri, Allah'ın seçkin kullarıdır; günahtan münezzehtir, hatadan mahfuzdur. Her sözleri haktır. Hepsi, aynı kaynağın, bize rahmet olarak gönderdiği elçileridir.Her sözleri haktır. Hepsi, aynı kaynağın, bize rahmet olarak gönderdiği elçileridir. Bu gerçek şu taşlara nakşolsun da; -sizler biliyorsunuz- bizden sonra da yadigâr kalsın. Bu gerçek şu taşlara nakşolsun da; -sizler biliyorsunuz- bizden sonra da yadigâr kalsın.

Bu güzel bilimsel toplantı, tasavvufu merak edenlere,Bu güzel bilimsel toplantı, tasavvufu merak edenlere, tasavvufu sevenlere güzel bir ziyafet olduğu gibi;tasavvufu sevenlere güzel bir ziyafet olduğu gibi; "Tasavvuf ayrı bir din!" diyenlere de ilim adamları tarafından çok güzel bir cevap oldu. "Tasavvuf ayrı bir din!" diyenlere de ilim adamları tarafından çok güzel bir cevap oldu.

Biz erbâb-ı tasavvuf, konuşsak taraf olduğumuz için sözlerimizin kıymeti bu kadar olmazdı.Biz erbâb-ı tasavvuf, konuşsak taraf olduğumuz için sözlerimizin kıymeti bu kadar olmazdı. Bilim adamlarının sözünün, bizi, yüzde yüz teyit etmesinden,Bilim adamlarının sözünün, bizi, yüzde yüz teyit etmesinden, Allah'a sonsuz hamd ü senâlar ederim. Hepinize en derin hürmetlerimi arz ederim. Allah'a sonsuz hamd ü senâlar ederim. Hepinize en derin hürmetlerimi arz ederim.

Allahu Teâlâ hazretlerinin rahmeti, bereketi, ihsanı, ikramı, eltâfı dünyada âhirette üzerinize olsun. Allahu Teâlâ hazretlerinin rahmeti, bereketi, ihsanı, ikramı, eltâfı dünyada âhirette üzerinize olsun.

Allah razı olsun! es-Selâmü aleyküm ve rahmetullâhi ve berekâtüh! Allah razı olsun!

es-Selâmü aleyküm ve rahmetullâhi ve berekâtüh!

Konuşma Hakkında
Tema 1
Tema 2